Een huis kopen in Nederland als expat: is het mogelijk?

Je vraagt je misschien af: is een huis kopen in Nederland als expat mogelijk? Dit is in de praktijk zeker mogelijk. Er zijn namelijk een aantal opties wanneer je als expat een woning wilt kopen. De laatste jaren zijn de mogelijkheden voor expets wat uitgebreid, waardoor het eenvoudiger is om als niet-Nederlander een hypotheek af te sluiten in Nederland.

Huis kopen in Nederland als expat: elke situatie is anders

Voor elke situatie zijn de hypotheekregels anders. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen in Nederland als expat. Of woon en werk je als Nederlander in het buitenland, maar wil je in eigen land een woning kopen?

EU nationaliteit en verblijfsvergunning

Ben je afkomstig uit een EU-lidstaat, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of Liechtenstein? Dan is er vaak geen probleem en kun je een normale hypotheek krijgen. Dezelfde regels zijn van toepassing op niet-Nederlanders als voor een Nederlanders. Dit geldt ook voor verblijgsvergunningen die niet tijdelijk of voor onbepaalde tijd zijn. Het inkomen speelt de grootste rol in de berekening voor de maximale hypotheek.

Geen EU-lidstaat of tijdelijke verblijfsvergunning

Als je niet uit een EU-lidstaat komt of een tijdelijke verblijfsvergunning hebt, kun je alsnog vaak een woning kopen in Nederland. Er gelden wel andere voorwaarden als je als niet-Nederlander een hypotheek in Nederland wilt afsluiten. Zo geven sommige banken in dit geval maximaal 90% hypotheek van de woningwaarde. Er zijn ook banken die je geen hypotheek verstrekken als je hier tijdelijk bent. Let op: als je uit het Verenigd Koninkrijk komt, volstaat sinds 1 januari 2021 een paspoort niet meer en zul je een geldig verblijgsdocument moeten laten zien.

Uitgebreidere opties om een huis te kopen in Nederland als expat

De mogelijkheden zijn de afgelopen jaren wat uitgebreid en de regels wat betreft een huis kopen in Nederland als expat zijn wat versoepeld. Dit houdt in dat het afsluiten van een hypotheek zonder Nederlandse nationaliteit nu een stuk makkelijk gaat.

Het risico voor de hypotheekverstrekker

Een huis kopen in Nederland als expat zonder Nederlands paspoort levert een aantal risico’s op voor de hypotheekverstrekker. Het grootste risico is dat er een hypotheek wordt verstrekt in Nederland aan iemand die mogelijk terug naar het buitenland gaat en de afspraken niet nakomt. Enkele banken jaren geleden durfden de stap te nemen om hypotheken aan expats te bieden. Wat bleek? Expats hielden zich heel goed aan de regels. Hierdoor zien banken op dit moment minder risico’s.

Op dit moment wordt bij expats zo’n 90% van het inkomen meegerekend bij het berekenen van de maximale hypotheek. Zo kan de bank risico’s afdekken.

Een expat kan minder lenen

Doordat slechts 90% van het inkomen wordt meegeteld, kunnen expats met een inkomen in andere valuta dan de euro minder lenen dan iemand met een inkomen in euro’s. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om een huis te kopen.

Waar kunnen expats een hypotheek krijgen?

Er zijn meerdere hypotheekverstrekkers die hypotheken aan niet-Nederlanders verstrekken, onder hun eigen voorwaarden. Onder deze partijen vinden we onder meer: 

– ING
– Rabobank
– ABN Amro 

De komende jaren zullen er alleen maar meer hypotheekverstrekker bij komen die hypotheken willen verstrekken aan expats. Wil je dus een huis kopen in Nederland als buitenlander? Dan komen er meer opties bij. 

​De maximale hypotheek

De maximale hypotheek die je als expat in Nederland kunt krijgen, verschilt per hypotheekverstrekker. Je maximale hypotheek berekenen? Neem dan contact met ons op.

Een huis kopen in Nederland als expat?

Wanneer je een huis wilt kopen in Nederland als expat is dit mogelijk, maar niet gemakkelijk. Wil je een huis kopen als niet-Nederlander? Neem dan contact op met doorKoen en dan kijken we naar de mogelijkheden.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden