Een hypotheek als zzp’er: hier moet je rekening mee houden

Steeds meer Nederlanders zijn afgelopen jaren aan de slag gegaan als ondernemer. Als zzp’er kun je een prima inkomen bij elkaar klussen, maar soms kunnen de inkomsten per maand wisselen.

Ben je van plan een hypotheek af te sluiten als zzp’er? Vroeger kon je een hypotheek wel vergeten als je nog niet langer dan drie jaar actief was. Tegenwoordig is er meer mogelijk dan je denkt. Hypotheekverstrekkers stellen zich soepeler op en hebben in de meeste gevallen een zogenaamde hypotheek zzp. Tóch zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Hieronder vind je meer informatie als je een hypotheek als zzp’er wilt afsluiten.

Hier moet je opletten bij het afsluiten van hypotheek zzp 

Als je als zzp’er een hypotheek wilt afsluiten, moet je er rekening mee houden dat hypotheekverstrekkers je financiële situatie willen doorlichten. Je moet immers wel kunnen aantonen dat je de hypotheek kunt betalen: nu en in de toekomst. 

Bij een hypotheek voor zzp’ers kijkt de hypotheekverstrekker naar je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Daarnaast worden verwachtingen voor de komende jaren ook in acht genomen. Ben je nog geen drie jaar bezig als ondernemer? Dan kan de hypotheekverstrekker een toets inkomen vaststellen op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar. Dit kan een combinatie zijn van inkomsten uit loondienst en als zelfstandig ondernemer.

Om de hypotheek als zzp’er vast te stellen, moet je de volgende gegevens hebben:

  • De jaarrekeningen van de laatste 3 jaar.
  • Het meest recente uittreksel van de KvK.
  • Een kopie van de laatste drie belastingaangiftes.

Minder dan drie jaar zzp’er

Wanneer je minder dan drie jaar actief bent als zzp’er verschilt het per hypotheekverstrekker hoe zij jouw aanvraag zullen behandelen. Ook wanneer je nog niet drie jaar bezig bent als zelfstandig ondernemer, kun je in aanmerking komen voor een hypotheek. Zorg bij het aanvragen van een hypotheek zzp al voor een prognose van je bedrijf door middel van een inkomensverklaring. Deze moet opgesteld worden door een accountant. Wanneer je kiest voor doorKoen zorgen we samen voor de beste hypotheek voor zzp’ers.

Tips voor zzp’ers:

  • Zet je jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar op een rij.
  • Verzeker jezelf goed tegen arbeidsongeschiktheid.
  • Zorg dat je spaargeld achter de hand hebt voor periodes dat je minder verdient.
  • Zorg voor voldoende eigen geld. Je kunt maximaal 100% van de marktwaarde lenen, dus alle bijkomende kosten zijn voor eigen rekening.

Extra zekerheid met de NHG

Er is nog een manier om extra zekerheid te krijgen bij je aanvraag voor een hypotheek: een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NGH). Bij een hypotheek zzp met NHG krijgt de bank de garantie dat het eventuele verlies wordt gedekt bij de verkoop van de woning als je de hypotheek op een gegeven moment niet meer kunt betalen. Hierdoor is het risico voor de bank kleiner.

De lening bij de bank mag alleen niet hoger zijn dan € 310.000 euro, tenzij je investeert in energiebesparende voorzieningen, omdat de waarde van je huis dan stijgt. Een groot voordeel van NHG is dat als je pas net begonnen bent als zzp’er je ook het eerdere inkomen uit loondienst kunt mee laten tellen. 

Laat je adviseren bij een hypotheek voor zzp’ers

Wij bij doorKoen weten als geen ander dat er best wat komt kijken bij het kopen van een huis. Toch is het niet zo ingewikkeld als je je laat adviseren doorKoen. Wij kunnen je precies vertellen wat de beste hypotheek voor zzp’ers is en welke het best bij jouw financiële situatie past. Wij zorgen ervoor dat je jouw droom kunt realiseren! Neem daarom contact met ons op.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden