Je huidige huis verhuren en een nieuw huis kopen? Dit moet je weten

Steeds meer mensen willen hun huidige huis verhuren en nieuw huis kopen. Daarnaast zijn er ook mensen die een nieuw gekocht huis willen verhuren. ‘Normale’ hypotheken staan meestal alleen toe dat de eigenaar van de woning in het huis woont, maar er zijn inmiddels hypotheekaanbieders waar meer mogelijkheden zijn. Lees hier meer over de mogelijkheden en vooral ook over de risico’s. 

De verhuurhypotheek

Het is mogelijk om met doorKoen te kijken of je een bestaande hypotheek om kunt zetten naar een verhuurhypotheek. Op deze manier is het mogelijk om je huidige huis te verhuren en een nieuw huis te kopen. Met reguliere hypotheken is het meestal niet mogelijk om een huis te verhuren.  

Een verhuurhypotheek is speciaal ontworpen voor situaties waarin je je huidige huis wilt verhuren en een nieuw huis wilt kopen. Dit type hypotheek opent deuren voor mensen die willen profiteren van de vastgoedmarkt door hun oude woning te verhuren.

Overwaarde

Is het huis waar je nu woont meer waard dan de hypotheek die je over de woning hebt afgesloten? Dan kun je bij een aantal hypotheekverstrekkers je hypotheek verhogen tot de huidige marktwaarde. Dit bedrag kun je vervolgens gebruiken om de nieuwe verhuurwoning te kopen in combinatie met een verhuurhypotheek. De rente voor een woonhypotheek ligt doorgaans lager dan de rente voor een verhuurhypotheek.

Verhuurverbod

In de hypotheekakte staat meestal een verbod om een huis te verhuren. Na schriftelijke toestemming van de geldverstrekker mag dat pas. Een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie mag nooit verhuurd worden. Wanneer de geldverstrekker erachter komt dat het huis wordt verhuurd zonder toestemming, dan wordt de financiering direct opeisbaar. In de meeste gevallen betekent dit dat het huis verkocht moet worden.

Fiscaal aftrekbaarheid

Als je besluit je huis te verhuren, kun je de rente op de lening voor dat huis niet meer als belastingaftrek claimen. In plaats daarvan wordt de lening beschouwd als een schuld in box 3 van je belastingaangifte, en de waarde van het huis moet worden opgenomen als onderdeel van je vermogen. Als er sprake is van overwaarde in het huis dat je verhuurt, dien je die overwaarde te investeren in de aankoop van een nieuwe woning. Als je dat niet doet, kun je de nieuwe hypotheekrente niet aftrekken van je belastingen.

Meer weten over welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn? Lees dan ook: Een eigen woning? Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar

Huurinkomsten

Als je je huis verhuurt, ontvang je huurinkomsten. Hoewel deze inkomsten in beginsel onbelast zijn, kunnen ze niet worden meegenomen in je inkomen bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag voor je nieuwe woning. Hypotheekverstrekkers baseren hun beslissing op andere factoren, zoals je inkomsten, uitgaven en kredietwaardigheid.

Toetsing hypotheek

Om te kijken of je een nieuwe financiering kan aangaan, wordt de huidige hypotheeklast buiten beschouwing gelaten. Wel wordt nagegaan wat de verwachte verkoopopbrengst van de woning zal zijn. Je moet dus kunnen aantonen dat je de lasten van zowel de nieuwe als de oude hypotheek kunt dragen. Ook moet een bankspaarrekening of spaarverzekering worden gebruikt voor de aflossing van een eigenwoningschuld.

Lees ook: Hoe wordt het toetsingsinkomen bepaald?

Risico’s bij huidige huis verhuren en nieuw huis kopen met de verhuurhypotheek

  • De hypotheekrente stijgt. Na de rentevaste periode kan de hypotheekrente op dat moment een stuk hoger zijn. Hierdoor kan het zijn dat de huur niet hoog genoeg meer is om de maandlasten te dragen.

  • Vastgoed kan stijgen of dalen in waarde. Het kan zijn dat op het moment van verkoop de waarde van de woning gedaald is tot onder de hoogte van de hypotheek. Dan kan er een restschuld overblijven.

  • Zorg dat je de woning goed verzekert en de verzekeraar verhuur toestaat. 

Je huidige huis verhuren en een nieuw huis kopen? doorKoen helpt je verder!

Wanneer je je huidige huis wilt verhuren om een nieuw huis te kopen zijn er heel veel dingen waar je rekening mee moet houden. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? De onafhankelijke hypotheekadviseurs van doorKoen kunnen je helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op en dan bekijken we samen hoe wij jouw woondromen werkelijkheid kunnen laten wonen. 

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden