Overlijdensrisicoverzekering

Denken aan je nabestaanden

Het is misschien niet iets waar je graag over nadenkt, maar daarom niet minder belangrijk. In het geval dat jij onverhoopt komt te overlijden wil je je partner, kinderen of andere nabestaanden niet in financiële problemen brengen. Daarom kun je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Zo blijven je nabestaanden verzorgd achter, wel zo’n fijne gedachte.

Laat je goed verzekeren

Financiële ademruimte voor je gezin

Als je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) hebt, krijgen jouw nabestaanden eenmalig een bedrag als jij komt te overlijden. Met dat bedrag kunnen zij het wegvallen van jouw inkomen tijdelijk opvangen. Een ORV is niet bedoeld om de uitvaart te regelen, maar echt financiële ademruimte bieden aan je nabestaanden. Zo geef je hen de tijd om op de draad weer op te pakken en andere manieren van inkomsten te vinden. Ze kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek of huur van je huis te betalen.

Als je een ORV wilt afsluiten, kies jij zelf het bedrag dat je uitgekeerd wilt krijgen als je komt te overlijden. Daarvoor betaal je de premie in de jaren dat je verzekerd wilt zijn, ook wel de looptijd van de verzekering genoemd. Jij bepaalt dus zelf hoelang die looptijd is.

Verschillende soorten ORV

Bij veel verzekeraars heb je keuze uit verschillende modellen als het gaat om het afsluiten van een ORV. Laat je adviseren doorKoen om na te gaan welk model het beste bij jouw situatie past.

  • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering: Dit type ORV is vooral geschikt om risico’s te dekken die een langere tijd hetzelfde blijven, zoals bijvoorbeeld een gelijkblijvende hypotheekschuld. Na overlijden wordt een verzekerd bedrag uitgekeerd dat tijdens de totale looptijd van de verzekering hetzelfde blijft.
  • Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering: Ben jij kostwinner van het gezin? Dan is dit type ORV vooral geschikt om het financiële gat op te vangen wanneer jij er niet meer bent. Je verzekert tijdens de hele looptijd een kapitaal dat jaarlijks met een gelijkblijvend bedrag daalt.
  • Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering: Dit type ORV kun je het beste aan een annuïtair dalende hypotheek koppelen. Hiermee kunnen jouw nabestaande (een deel van) de hypotheekschuld aflossen, in het geval dat jij komt te overlijden. In het begin van de verzekering daalt het bedrag nauwelijks, maar later gaat dit sneller. Ook je hypotheek daalt dan sneller.

ORV aan hypotheek koppelen

Je kunt ervoor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek te koppelen. Dat noemen we verpanden, wat betekent dat het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd als de hypotheekverstrekker overlijdt.

Je kunt de ORV volledig of gedeeltelijk aan een hypotheek koppelen. Dat laatste heeft een aantal voordelen. Allereerst geeft het jouw nabestaanden meer flexibiliteit, want zij kunnen zelf beslissen wat er met het bedrag gebeurt dat niet aan de hypotheek is gekoppeld. Ook heb je minder poliskosten en meer gemak, want je hoeft niet twee aparte polissen af te sluiten. Tot slot kan het gedeeltelijk koppelen van de ORV aan de hypotheek je belastingvoordelen opleveren. 

Laat je adviseren doorKoen

Door de vele variaties, dekkingen en aanbieders is het verstandig je goed te laten adviseren over de juiste overlijdensrisicoverzekering. Met onze jarenlange ervaring kennen wij onze weg binnen complexe instanties en begeleiden je graag in de keuze voor een verzekering die bij jou past.

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 28 beoordelingen
js_loader

Hoe het werkt

Wil je met doorKoen in zee? We spreken je graag 1 keer in het echt. Zodat we precies weten wat er nodig is, en wat de verwachtingen zijn. Daarna onderhoud je contact zoals jij wilt: via Whatsapp, telefoon, mail of persoonlijk.

Download: Dienstverleningsdocument

advies@doorkoen.nl
06 31 91 84 42

Meer weten over een Overlijdensrisicoverzekering?

Neem gerust contact met ons op via het onderstaande formulier.

11 + 14 =