Hypotheek voor senioren: dit zijn de mogelijkheden

Ben je 57 jaar of ouder en wil je verhuizen naar een kleinere woning of graag in de buurt van je kleinkinderen wonen? Tot voor kort was het vrij moeilijk voor senioren om een hypotheek af te sluiten, maar de mogelijkheden voor senioren zijn uitgebreid door de NHG. Daarover lees je hier meer.

Hypotheek voor senioren

Doorgaans wordt er bij de aanvraag van een hypotheek gekeken naar je huidige inkomen. Wanneer je 57 plus bent, kijken geldverstrekkers naar je toekomstige pensioeninkomen, wat vaak lager uitvalt dan het inkomen vóór je pensioen. Daardoor kun je weer minder lenen. Tevens heb je maar 30 jaar recht op hypotheekaftrek, waardoor je maandlasten omhoog gaan. Geldverstrekkers houden hier rekening mee.

De Nationale Hypotheek Garantie

Tegenwoordig is er meer mogelijk voor senioren, namelijk dankzij de Nationale Hypotheek Garantie. Bij de standaard manier van toetsen wordt namelijk uitgegaan van de hele hypotheeksom die via een annuïteitenhypotheek wordt afgelost. Maar als je een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek hebt, zijn de werkelijke lasten eigenlijk veel lager dan het bedrag waarmee de standaard toets rekent. En daar komt het voordeel: als je nu een hypotheek afsluit met de Nationale Hypotheek Garantie, mag een geldverstrekker toetsen of je inkomen voldoende is om de werkelijke hypotheeklasten te dragen.

Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen:

  • De nieuwe maandlast moet lager zijn dan de maandlast van je huidige hypotheek
  • De rente moet voor minimaal 20 jaar vastgezet worden (afwijking is mogelijk)
  • De koopsom van de nieuwe woning mag sinds 2019 niet meer dan € 290.000 zijn.

Laat je adviseren doorKoen

Met de nieuwe regels van het NHG wordt verhuizen een stuk makkelijker. Valt de koopsom van je nieuwe woning hoger uit dan het maximum gestelde bedrag? Geen paniek, ook dan toetsen een aantal geldverstrekkers op werkelijke lasten en kun je in aanmerking komen voor een hypotheek. Benieuwd wat voor jou mogelijk is? Laat je adviseren doorKoen, dan kijken we samen naar je mogelijkheden.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden