Een huis kopen in Nederland als expat: is het mogelijk?

Werk je in Nederland en denk je eraan om hier wat langer te blijven hangen? Dan is een eigen huis misschien wel een slim idee. Maar hoe zit dat met hypotheken voor expats in 2025? Welke voordelen kun je benutten, en hoe pak je het slim aan? doorKoen legt het graag aan je uit.

Waarom een huis kopen in Nederland als expat in 2025?

Wonen in Nederland heeft zo z’n charme. Gezellige buurtjes, uitstekende infrastructuur en onze unieke fietscultuur. Maar er is meer dan dat. Hier zijn een paar redenen waarom een huis kopen als expat een slimme zet kan zijn:

  1. Belastingklimaat: Dankzij de 30%-regeling kun je als expat flink profiteren van belastingvoordelen in Nederland. Ideaal om net wat meer ruimte te hebben voor die droomwoning.
  2. Cultuur: Nederland = gezelligheid, tolerantie en een multiculturele sfeer. Hier voel je je snel thuis.
  3. Huren is duurder: Huurprijzen? Pfff. Kopen kan op de lange termijn een stuk voordeliger zijn.

Lees ook: Hypotheekrenteverwachting 2025: wat staat je te wachten?

Hypotheek voor expats met een EU-nationaliteit

Kom je uit een EU-land (of Noorwegen, IJsland, Zwitserland of Liechtenstein)? Lucky you! Dan kun je meestal gewoon een hypotheek krijgen. Dezelfde regels die gelden voor Nederlanders, gelden ook voor jou. Of je nu een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning hebt – het belangrijkste is wat je verdient. Dat bepaalt hoeveel je kunt lenen.

💡 Extra tip: Zorg ervoor dat je salarisstroken en werkgeversverklaringen op orde zijn. Nederlandse banken vragen vaak om een compleet dossier.

Lees ook: Overbieden 2025: nodig of overbodig?

Huis kopen als expat binnen de EU.

Wat als je buiten de EU komt?

Woon je hier met een nationaliteit van buiten de EU? Geen zorgen, je kunt ook als niet-EU-burger een hypotheek krijgen, maar de regels zijn net wat strenger:

  • Vaak kun je maximaal 90% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je wat eigen geld moet inleggen.
  • Ben je hier maar tijdelijk? Sommige banken kunnen dan wat strenger zijn. Logisch, maar niet onmogelijk.
  • Kom je uit het VK? Sinds de Brexit geldt dit ook voor Britten: je hebt naast je paspoort een geldig verblijfsdocument nodig. doorKoen kan je helpen met het papierwerk.

💡 Extra tip: Banken vragen om documenten van de IND. Dat kan zijn:

  • Een permanente verblijfsvergunning
  • Een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen
  • Een verklaring voor duurzaam verblijf in de EU
  • Een niet-tijdelijke verblijfsvergunning

Een hypotheekadviseur van doorKoen helpt je hierbij graag.

Jouw maximale hypotheek als expat in 2025

Goed nieuws: het is tegenwoordig een stuk makkelijker om als niet-Nederlander een eigen huis te kopen. Maar hoeveel kun je lenen? Dat hangt af van jouw situatie – en wij helpen je daar graag mee.

Maximale hypotheek berekenen? Dat doen we samen.

Misschien heb je er al van gehoord: de 30%-regeling. Dit is een belastingvoordeel voor expats met schaarse kennis of expertise, zoals tech-talent, onderzoekers of ingenieurs. Over 30% van je inkomen betaal je geen belasting in de eerste vijf jaar dat je in Nederland werkt. Dat maakt een enorm verschil bij het kopen van een huis in 2025.

Waarom is dit handig voor jouw hypotheek?
Als je gebruikmaakt van de 30%-regeling, tellen we je netto-inkomen (na belasting) mee voor je maximale hypotheekberekening. Zo kun je meer lenen zonder je financiële plaatje op te blazen.

Waarom een hypotheek als expat in Nederland slim is

Heb je een tijdje gehuurd, maar ben je klaar voor een plek die écht van jou is? Begrijpelijk! Dit is waarom een hypotheek voor expats aantrekkelijk is:

  • 100% hypotheek op de koopprijs: Je kunt in Nederland de volledige waarde van je huis financieren.
  • Hypotheekrente aftrekken: De rente die je betaalt, mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Minder belasting dus. Lees hier meer over welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn.
  • Kopen is vaak goedkoper dan huren: De huurprijzen in Nederland zijn hoog – vaak hoger dan de maandlasten van een hypotheek. Door te kopen investeer je in je eigen toekomst. Bovendien kun je gebruik maken van fiscale voordelen, zoals hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat dus weer je de rente die je betaalt, mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Minder belasting, meer overhouden. Lees ook: Hypotheek voor verhuur: waar moet ik op letten?

Wat bepaalt jouw hypotheek als expat in Nederland in 2025?

Of je een hypotheek kunt krijgen en hoeveel je kunt lenen, hangt af van een paar dingen:

  • Jouw verblijfsvergunning: Heb je een vergunning voor tijdelijk of permanent verblijf?
  • Hoelang je hier woont: Ben je net gearriveerd of al een tijdje gesetteld?
  • Je inkomen: Heb je een vast contract, of een werkgeversverklaring voor een vast contract in de toekomst?
  • Eigen inbreng: Hoeveel eigen geld kun je inleggen?
  • Jouw toekomstplannen: Blijf je hier lang, of plan je om na een paar jaar terug te keren?

Huis gekocht als expat in Nederland? Geen zorgen over je woning als je weer vertrekt.

Ben je bang dat je vastzit aan je huis als je besluit Nederland te verlaten? Relax. De woningmarkt hier is krap, en dat blijft waarschijnlijk nog wel even zo. Je huis verkopen? Grote kans dat het snel lukt. Nederland is en blijft aantrekkelijk voor internationals zoals jij. Ontdek hier de verwachtingen voor de Amsterdamse huizenmarkt.

Lees hier meer over de huizenprijzen in Nederland.

Laat je adviseren doorKoen

Droom je van een eigen plek in Nederland? Dat kan, óók als expat. Het is misschien een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. Benieuwd hoe? Vul ons contactformulier in. doorKoen helpt je graag verder. We nemen snel contact met je op!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden