Overdrachtsbelasting huis: alles over deze complexe regeling!

Ben jij van plan een al bestaande woning te kopen in deze woningmarkt met hoge verkoopprijzen? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk veel overdrachtsbelasting over de koopsom moeten betalen. Voor veel huizenkopers betreft dit een behoorlijk bedrag; al helemaal een drama voor starters dus… Om huizenkopers toch meer kansen op de woningmarkt te bieden, zijn er verschillende veranderingen aangebracht. Onder meer een verandering in de overdrachtsbelasting van je woning. Maar wat houdt overdrachtsbelasting eigenlijk in? En wat betekenen deze veranderingen voor jou als huizenkoper? Lees het hier! 

Wat is de overdrachtsbelasting van een huis?

Overdrachtsbelasting van een huis is, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, de belasting die je dient te betalen bij de overdracht van je huis. Deze belasting moet alleen betaald worden over een bestaand huis. Ga je voor een nieuwbouwwoning? Dan hoef je dus geen overdrachtsbelasting te betalen. In het geval van een nieuwbouwwoning betaal je namelijk al omzetbelasting, en die is vaak al verwerkt in de totale koopprijs. 

Wil jij meer weten over de hypotheek bij een nieuwbouwwoning? Neem dan eens een kijkje op deze pagina!

Wanneer moet je overdrachtsbelasting betalen voor je huis?

Overdrachtsbelasting betaal je dus bij de overdracht van een bestaand huis. Je betaalt het zodra je een huis of pand koopt. Ook wanneer je rechten op onroerende zaken koopt zul je overdrachtsbelasting moeten betalen. Jij als koper betaalt op het moment van de overdracht, dit wordt geregeld via een notaris. 

Moet je ook overdrachtsbelasting voor je huis betalen als het huis een schenking was? Yep, óók als je een bestaand huis geschonken krijg zul je overdrachtsbelasting moeten betalen. 

Hoeveel is de overdrachtsbelasting van een huis?

Zodra je een bestaande woning koopt zul je 2% overdrachtsbelasting moeten betalen. Voor alle andere onroerende zaken, zoals een vakantiewoning, geldt een hoger percentage van 8%. Hoeveel de overdrachtsbelasting van een huis dus is hangt samen met de prijs waarvoor je het huis hebt gekocht. Er geldt dus een hoger tarief overdrachtsbelasting voor tweede woningen en beleggers dan voor particuliere woningeigenaren. Oftewel: voor starters een voordeel, voor beleggers een nadeel. 

Even ter illustratie: Koopt een starter met de huidige tarieven van overdrachtsbelasting een huis van €400.000, dan zal dat €24.000 schelen. Een fors bedrag dus!

Overdrachtsbelasting over woning in 2022

Sinds januari 2021 tot 2025 zijn de regels voor overdrachtsbelasting veranderd. Oftewel: dat geldt ook voor de overdrachtsbelasting over je woning in 2022. Ben jij in 2022 bijvoorbeeld een starter en niet ouder dan 35 jaar? Dan vorm jij een uitzondering en hoef je geen overdrachtsbelasting over je woning te betalen. Je wordt dan dus gematst! Ben jij benieuwd of jij in aanmerking komt voor een uitzondering? Of ben je gewoon benieuwd hoe dat zit? Lees dan ook eens dit blog! 

Hulp nodig bij de overdrachtsbelasting van een woning?

Wanneer je een bestaande woning koopt of welk onroerend goed je ook koopt… Het hangt natuurlijk niet alleen samen met de overdrachtsbelasting. Bij vrijwel elke aankoop van een stuk grond of huis moet er gekeken worden naar het hele financiële plaatje. Hierin moet er een blik worden geworpen op je persoonlijke omstandigheden en behoeftes. Dus heb jij hulp nodig bij de overdrachtsbelasting van je huis of een andere financiële aangelegenheid? Neem contact met ons op, wij adviseren je graag. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden