Hypotheek verhogen? Dit zijn de mogelijkheden met doorKoen

Wil je je huis verbouwen, zoals een uitbouw, een nieuwe moderne keuken of energiebesparende maatregelen treffen? Of wil je groot onderhoud aan je huis doen? Dan kun je onder bepaalde omstandigheden dit alles financieren door je hypotheek te verhogen!

Overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Hypotheek verhogen wordt vaak gebruikt om een verbouwing te financieren. Woningbezitters kunnen zo geld vrijmaken uit de woning, zonder deze te verkopen. Wanneer de woningwaarde hoger is dan de hypotheek, heb je te maken met overwaarde.

Manieren om de hypotheek te verhogen

Je kunt je hypotheek op meerdere manieren verhogen. Dít zijn de opties:

Hypotheek oversluiten

Wanneer je in 2020 je hypotheek oversluit, los je je oude hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek af. Je hebt dan weer allerlei opties wat betreft de rentevaste periode, het rentetarief en de hypotheekverstrekker die je kiest. Vaak betaal je wel boeterente als je voor het einde van de rentevaste periode de overstap maakt naar een hogere hypotheek.

Hypotheek onderhands verhogen

Toen je in het verleden je hypotheek afsloot, had je (meestal) de mogelijkheid om een hoger bedrag in te schrijven bij de notaris dan het bedrag dat je daadwerkelijk nodig had voor je hypotheek. Door die hogere inschrijving heb je nu de mogelijkheid je hypotheek te verhogen zonder dat je opnieuw naar de notaris hoeft. De geldverstrekker kan de hypotheek onderhands verhogen.

Een tweede hypotheek afsluiten

Wanneer je overwaarde hebt aan je huis, kun je bij je hypotheekverstrekker een tweede hypotheek afsluiten bovenop je bestaande hypotheek. Wil je dit bewerkstelligen, dan moet je wel naar de notaris en krijg je uiteraard te maken met notariskosten. Ook wordt hierbij naar je inkomen gekeken en de waarde van je huidige hypotheek en woning.

De kosten bij een hypotheekverhoging

  • Je betaalt uiteraard kosten voor het hypotheekadvies en kosten voor de afhandeling van het afsluiten van je verhoogde hypotheek.
  • Je huis moet opnieuw getaxeerd worden. Je betaalt dus de kosten voor het taxatierapport, tenzij de totale hypotheek (met verhoging) niet meer is dan 100% van de meest actuele WOZ-waarde.
  • Ook moet je je tweede hypotheek opnieuw laten inschrijven. Hiervoor betaal je (in de meeste gevallen) notariskosten.

De voorwaarden

Wanneer je je hypotheek wilt verhogen, zijn er een aantal voorwaarden:

  • Je gebruikt je woning als hoofdverblijf.
  • Je gebruikt de verhoging van je hypotheek voor bijvoorbeeld een verbouwing, een nieuw dak of energiebesparende maatregelen.
  • Je lost de verhoogde hypotheek in maximaal 30 jaar af met een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.

De hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhogen

Is je hypotheek afgesloten met de NHG en wil je je hypotheek verhogen? Dan moet je ervoor zorgen dat de totale hypotheek onder de NHG-grens blijft, anders vervalt je recht op NHG. doorKoen kan dit voor elke situatie uitzoeken.

Hypotheekadvies met doorKoen

Je hypotheek verhogen is meestal de voordeligste manier om een verbouwing of onderhoud te betalen. Zo is de hypotheekrente in 2020 een stuk lager dan de rente van een persoonlijke lening. De kosten die je maakt om de hypotheek te verhogen zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten maakt. Ook hierbij geldt de voorwaarde dat de verhoging moet worden gebruikt voor de eigen woning. Kun je hier wel wat advies bij gebruiken? Neem dan contact met ons op, zodat we voor jou de hypotheekophoging kunnen bewerkstelligen.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden