Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkelingen waarbij toekomstige bewoners binnen een gezamenlijk nieuwbouwproject hun eigen woning realiseren. Met een CPO-project kun je zelf bepalen waar, hoe en met wie je woont. Benieuwd hoe het samen bouwen werkt, waar je op moet letten en hoe je weet of je een CPO-project kunt betalen? Je leest het hieronder.
Wat is CPO?
Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap bouw- of verbouw je samen met anderen. Je geeft gezamenlijk opdracht maar realiseert elk afzonderlijk een CPO woning die aan jouw smaak voldoet. Zo koop je bijvoorbeeld een gezamenlijk stuk grond waarop ieder zijn eigen nieuwbouwwoning laat bouwen, of een oude fabriek of schoolgebouw waarin ieder zijn eigen woonruimte realiseert.
Je hebt volledig inzicht en inspraak in bijvoorbeeld de keuze van het bouwsysteem, het afwerkingsniveau en het kostenniveau. De bouwmaterialen voor het CPO-project kunnen collectief worden ingekocht, waarmee je vaak voordeliger uit bent.
Waarom CPO?
Een belangrijke reden waarom mensen kiezen voor CPO, is het realiseren van een droomhuis dat volledig aan hun wensen voldoet. En wat is er nou mooier dan collectief samenwerken om voor ieder een droomhuis te realiseren? Bij doorKoen beschikken we over de kennis en service om samen met jou je droom te realiseren. We leggen hieronder graag uit wat de voor- en nadelen zijn van samen bouwen.
De voordelen van CPO
- Je hebt invloed op het totale ontwerp. Je kunt dus een huis realiseren dat volledig aan jouw wensen voldoet.
- Samen bouwen levert schaalvoordelen op.
- De kostprijs van de woning ligt vaak 10-20% onder de marktwaarde.
- Sociaal voordeel: je hebt vanaf het begin intensief contact met je buren waardoor de saamhorigheid in je toekomstige buurt groot is.
De nadelen van CPO
Er hangen ook een aantal nadelen aan een CPO-project. Het is handig om deze vooraf helder te hebben.
- Je hebt eigen geld nodig om project te financieren.
- Geduld is belangrijk. Een CPO-traject kan ca. 2,5 jaar duren.
- De gemeente stelt randvoorwaarden aan het ontwerp. Houd er dus rekening mee dat je niet alles kunt bouwen wat je wilt.
- Er kunnen conflicten ontstaan met de CPO groep.
- Je moet compromissen sluiten met de deelnemers van het CPO-project.
Het stappenplan van CPO
Een succesvol CPO-traject bestaat uit de volgende stappen:
Stap 1. De oriëntatie
In veel gevallen is er een partij, vaak de gemeente of een woningbouwcorporatie, die een stuk grond of een gebouw bezit dat deze beschikbaar stelt voor CPO. Vaak organiseert deze partij een informatiebijeenkomst waar je je voor kunt inschrijven. Wil jij je daarvoor inschrijven? Zorg dan dat je ruim op tijd weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Dit kan je doen door alvast je maximale hypotheek te berekenen. doorKoen helpt je graag!
Stap 2. Vereniging oprichten
Als er een groep is ontstaan van deelnemers aan het CPO-project, richt je samen een rechtspersoon op. Meestal in de vorm van een vereniging. De gemeente beschouwt je dan als een formele gesprekspartner waardoor je samen beslissingen kunt nemen en opdrachten kunt verstrekken aan bijvoorbeeld de architect.
Stap 3. Een bouwbegeleider zoeken
Een bouwbegeleider geeft tijdens een CPO-traject onafhankelijk advies en houdt in de gaten of een aannemersbedrijf zich aan de afspraken houdt. De bouwbegeleider ziet erop toe dat er netjes wordt gewerkt en controleert of de werkzaamheden goed worden uitgevoerd. Bovendien begeleidt de bouwbegeleider het contact tussen de architect en de aannemer.
Stap 4. Kies een architect
Een architect helpt je bij het verkavelingsplan tot het technisch ontwerp van de CPO woningen. Meestal kies je samen één architect.
Stap 5. Omgevingsvergunning aanvragen en een aannemer kiezen
Als het ontwerp van de architect klaar is, kan de omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Ook ga je op zoek naar een geschikte aannemer. De bouwbegeleider en de architect helpen hier bij het onderhandelen over de prijs- kwaliteitsverhouding.
Stap 6. Hypotheek aanvragen
Wanneer de koopovereenkomst rond is, de aannemer is gevonden en de vergunningen van de gemeente binnen zijn, is het tijd om de hypotheek aan te vragen. De deelnemers van het CPO-project regelen deze individueel. Onder bepaalde voorwaarden kan je de hypotheek al eerder aanvragen. doorKoen kijkt graag wat de mogelijkheden zijn.
Stap 7. De bouw
Zijn alle afspraken gemaakt en is de hypotheek rond? Dan kan de bouw beginnen. Vaak heb je binnen het ontwerp nog volop keuzemogelijkheden. Zoals het verduurzamen van de woning, of het toevoegen van een extra kamer.
Kosten bij CPO
Bij CPO maak je kosten voordat de bouw van je droomhuis daadwerkelijk is begonnen. Zo betaal je o.a. voor de vergunningen die je nodig hebt en voor de bouwtekening van de architect. Sommige gemeenten of provincies stellen hier subsidies of lening voor beschikbaar. Is dat in jouw gemeente of provincie niet het geval? Dan is eigen geld nodig om de kosten in de aanloopperiode te financieren.
Pas als de koopovereenkomst en aanneemovereenkomst rond zijn, kun je een hypotheek aanvragen. Uit de hypotheek betaal je (een deel van) de kosten voor de realisatie van je woning.
De financiële regelingen van gemeenten of provincie bij CPO
Sommige gemeenten of provincies verstrekken subsidies voor aanloopkosten of stellen een lening beschikbaar. Informeer naar de mogelijkheden in jouw gemeente.
Subsidie aanloopkosten
Wanneer de CPO start, moeten deelnemers kosten maken die nog niet uit de hypotheek kunnen worden gefinancierd. De gemeente of provincie financiert dan de aanloopkosten in de voorfase, voordat de bouw van start gaat. Onder aanloopkosten vallen onder andere de kosten voor de oprichting van een vereniging of stichting, het maken van het ontwerp, en de kosten voor de architect of bouwbegeleider.
Stimuleringslening
Een stimuleringslening is bedoeld om de aanloopkosten te financieren. Een stimuleringslening heeft een hele lage rente en is soms zelfs renteloos. In samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) wordt deze geregeld.
Banken en CPO
Bij sommige hypotheekverstrekkers is het niet mogelijk om je woning te financieren als je deelneemt aan een CPO-project. Om teleurstellingen te voorkomen is het verstandig om vóór het sluiten de koop- en aannemingsovereenkomst na te gaan bij welke hypotheekverstrekkers je het best je woningfinanciering kunt aanvragen. Bij doorKoen werken we samen met diverse geldverstrekkers. Zo vinden we de juiste hypotheekverstrekker die financiering voor CPO wel toestaat.
Wil jij deelnemen aan een CPO-project? Laat je dan adviseren doorKoen
In een CPO-traject stap je niet zomaar. Er komt flink wat tijd en energie bij kijken. De voorbereiding voor CPO duurt minimaal een jaar en het totale traject 2,5 jaar. Maar wees niet bang: met de juiste begeleiding kun je ervoor zorgen dat het juist een project wordt waar je veel energie van krijgt en waarmee je écht jouw droomhuis kunt realiseren. Het is dan ook slim om een onafhankelijke CPO begeleider in de arm te nemen. Deze neemt al het papier- en regelwerk uit handen en kent zijn weg binnen complexe instanties.
Bij doorKoen helpen we je graag om de juiste hypotheek af te sluiten voor jouw CPO-project. We helpen je daar van A tot Z mee. Wel zo fijn. Laat je adviseren doorKoen en maak van het realiseren van jouw droomhuis een feestje.