Bestaande Bouw Hypotheek

Wat moet ik weten?

Koop je een huis, dan krijg je met allerlei kosten te maken. Denk aan hypotheekadvies, overdrachtsbelasting, een eventuele verbouwing en ga zo maar door. In de hypotheekwereld onderscheiden we hypotheek bestaande bouw en hypotheek nieuwbouw. Koop jij een huis wat al bestaat? Dan krijg je te maken met een hypotheek bestaande bouw. Hieronder lees je alles wat je daarover moet weten.

Bestaand vastgoed

Verschil met nieuwbouw

Er zijn een aantal verschillen tussen hypotheek aanvragen voor bestaande bouw en nieuwbouw. Zo kun je bij bestaande bouw onderhandelen over de prijs van de woning, terwijl deze prijs bij nieuwbouw vaststaat. Verder betaal je bij bestaande bouw de ‘kosten koper’, zoals overdrachtsbelasting, makelaarskosten, taxatiekosten, kosten voor het advies bij het afsluiten van de hypotheek en de kosten van de transportakte.

Ook kun je een bestaande woning bezichtigen, zowel van binnen als van buiten. Terwijl je bij nieuwbouw moet besluiten op basis van bouwtekeningen. Verder teken je bij een bestaand huis één koopovereenkomst en bepaal je samen met de verkoper wanneer je de sleutel krijgt van je nieuwe huis. Je weet dan precies wanneer je gaat verhuizen, terwijl deze datum bij nieuwbouw niet vast ligt. Ook hebben bestaande woningen al een tuin, vloer, keuken en badkamer, hoewel je natuurlijk zelf kunt beslissen om te verbouwen. Bij een bestaande woning die al wat ouder is, kunnen er kosten voor onderhoud bij komen.

Welke kosten betaal je zelf?

Als je een huis koopt krijg je te maken met verschillende kosten, ook wel kosten koper (k.k.) genoemd. Bij bestaande bouw zijn die kosten ongeveer 6% van de aankoopsom. Het is sinds 2019 niet meer mogelijk om deze kosten in je hypotheek mee te financieren, dus je zult dat bedrag dus zelf moeten inleggen. Dat betekent dat de meeste bijkomende kosten, zoals notaris-, taxatie en hypotheekadvieskosten voor je eigen rekening komen. Gelukkig is een groot deel van deze kosten wel aftrekbaar bij de belasting.

Daarnaast betaal je bij bestaande bouw ook 2% overdrachtsbelasting. Een behoorlijk bedrag, maar er zijn manieren om hier onderuit te komen. Bijvoorbeeld wanneer:

  • Je mede-eigenaar wordt door huwelijk of geregistreerd partnerschap
  • De woning door relatiebreuk eigendom wordt van een van de partners
  • Je de woning erft
  • Je het huis koopt en binnen 6 maanden weer doorverkoopt (mits de waarde intussen niet gestegen is)

Laat je doorKoen adviseren

Valt niet mee hè, zo’n huis kopen. Toch is het lang niet zo ingewikkeld als het lijkt, zolang je maar de juiste mensen om je heen verzamelt die je ontzorgen. Laat je adviseren doorKoen. Wij denken graag met je mee, zodat jij jouw droom waar kunt maken. Een huis kopen moet immers een feestje zijn, nietwaar?

js_loader

Hoe het werkt

Wil je met doorKoen in zee? We spreken je graag 1 keer in het echt. Zodat we precies weten wat er nodig is, en wat de verwachtingen zijn. Daarna onderhoud je contact zoals jij wilt: via Whatsapp, telefoon, mail of persoonlijk.

Download: Dienstverleningsdocument

advies@doorkoen.nl
06 31 91 84 42

Meer weten over een Bestaande Bouw Hypotheek?

Neem gerust contact met ons op via het onderstaande formulier.