De duurzaamheidshypotheek: iets voor jou?

Ben jij op zoek naar manieren om jouw woning te verduurzamen, maar gooit geldgebrek roet in het eten? Dan is de duurzaamheidshypotheek wellicht iets voor jou. Lees snel verder om alles te weten te komen over deze groene hypotheek.

Wat is een duurzaamheidshypotheek?

Een duurzaamheidshypotheek of ook wel “groene hypotheek” of “energiebesparende maatregelen hypotheek” genoemd is een extra hypotheek voor verduurzaming waarmee je jouw woning milieuvriendelijker kunt maken. Hierbij kun je denken aan investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of isolatiemaatregelen. Door deze investeringen wordt jouw woning energiezuiniger en daarmee duurzamer.

Hoe werkt een duurzaamheidshypotheek?

Een duurzaamheidshypotheek is een aanvullende lening op je bestaande hypotheek. Het bedrag dat je kunt lenen is afhankelijk van de verduurzamingsmaatregelen die je wilt treffen en het bedrag dat je daarvoor nodig hebt. Vaak kun je tot maximaal 106% van de waarde van je woning lenen.

Het geld dat je leent met een duurzaamheidshypotheek is bedoeld voor investeringen in duurzame maatregelen. Dit betekent dat het geld niet vrij besteedbaar is. Je moet dus aantonen dat je het geld daadwerkelijk gebruikt voor de verduurzaming van je woning.

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis? Lees dan ook: Je huis verduurzamen: bespaar geld en verminder je CO2-uitstoot!

Voordelen van een duurzaamheidshypotheek

Een duurzaamheidshypotheek heeft verschillende voordelen. Allereerst zorgt de investering in duurzame maatregelen voor een lagere energierekening. Hierdoor bespaar je op de maandelijkse kosten en verdien je de investering op den duur terug. Daarnaast draag je bij aan een beter milieu en verhoog je het comfort in je woning.

Duurzaamheidskorting

Wanneer je een duurzame hypotheek afsluit voor een woning met een energielabel van minimaal A of wanneer je een nieuwbouwwoning koopt kun je ook vaak rekenen op een lagere rente. Hoe duurzamer het huis, hoe hoger de rentekorting. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kan de rentekorting oplopen tot 0,15%.

Waar moet je op letten bij een duurzaamheidshypotheek?

Voordat je besluit een duurzaamheidshypotheek af te sluiten, is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en de kosten.Denk bijvoorbeeld aan de terugverdientijd van de investeringen die je wilt doen. Het kan namelijk zo zijn dat de kosten van de investeringen hoger zijn dan de besparing op de energierekening. Het is dan verstandig om te kijken naar andere financieringsmogelijkheden of om te wachten tot de kosten van de verduurzamingsmaatregelen lager zijn.

Daarnaast is het goed om te kijken naar de mogelijkheden om de duurzaamheidshypotheek mee te nemen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek of bij het oversluiten van je huidige hypotheek.

Ook moet je vaak voldoen aan bepaalde voorwaarden om aanspraak te maken op een duurzaamheids­hypotheek. Zo moet je bij de meeste geld­verstrekkers minimaal energielabel B hebben en moet de EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) van je woning 0,4 of lager zijn.

Laat doorKoen jou helpen bij het afsluiten van een groene hypotheek!

Een groene hypotheek kan een goede manier zijn om jouw woning te verduurzamen en daarmee bij te dragen aan een beter milieu. Het is wel belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden, kosten en terugverdientijd voordat je besluit een extra hypotheek voor verduurzaming af te sluiten. doorKoen kan je hierbij helpen en adviseren over de mogelijkheden die het beste bij jouw situatie passen.

Wil jij meer weten over de duurzaamheidshypotheek en ben je benieuwd of jij hiervan zou kunnen profiteren? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden