Werkloos: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Als je een hypotheek afsluit worden de maandlasten berekent op basis van het inkomen en de waarde van de woning. Het is dus van belang dat je inkomen gelijk blijft of eventueel stijgt, zodat je de maandlasten voor de hypotheek kunt blijven betalen. Helaas kan het voorkomen dat je gedurende de looptijd van de hypotheek je werkloos raakt. Dat is natuurlijk erg vervelend, zowel voor jou persoonlijk als financieel. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden voor je hypotheek tijdens werkloosheid. 

Hypotheek en werkloos

Als je werkloos wordt heb je mogelijk recht op een WW-uitkering. De duur van de uitkering is afhankelijk van je arbeidsverleden, met een maximum van 24 maanden. Je ontvangt bij een WW-uitkering 70 procent van het laatstverdiende salaris. De eerste twee maanden is dit nog 75 procent. Als je na de WW-periode nog geen nieuwe baan hebt val je in sommige situaties terug in de bijstand. 

Mogelijk is de 70 procent van je laatstverdiende salaris genoeg om je hypotheeklasten te betalen. Het kan ook zo zijn dat je dan krap komt te zitten. Kijk dan goed naar andere uitgaven, mogelijk kun je besparen op bepaalde abonnementen, boodschappen etc. 

Hypotheek en werkloos: Arbeidsongeschikt 

Raak je niet alleen je baan kwijt, maar wordt je arbeidsongeschikt verklaard, dan heeft dat een enorme impact. Als je in loondienst hebt gewerkt kun je aanspraak maken op de WIA, de wet werk en inkomen naar arbeid. De duur van deze uitkering is net zoals bij een WW-uitkering afhankelijk van je arbeidsverleden. De uitkering is in de meeste gevallen lager dan je inkomen in de ziektewet. Dat resulteert in een behoorlijke inkomensdaling. 

Als je langdurige arbeidsongeschikt bent, heb je mogelijk recht op een uitkering. Heb je in loondienst gewerkt, dan wordt de eerste twee jaar nog doorbetaald door je werkgever. Mogelijk is het resterende inkomen of het inkomen van je partner niet genoeg om de hypotheek te kunnen betalen. 

Ontslagvergoeding 

Indien het ontslag vanuit initiatief van de werkgever is ontstaan heb je recht op een financiële vergoeding. Ook wel de transitievergoeding genoemd. Vanaf de dag dat je in dienst bent getreden bij je huidige werkgever kom je in aanmerking voor deze vergoeding. Dit recht geldt zowel voor vaste als voor tijdelijke contracten. De hoogte van de ontslagvergoeding is afhankelijk van je maandsalaris en het aantal halve dienstjaren. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Om te voorkomen dat je moet verhuizen als gevolg van werkloosheid kan je een arbeidsongeschiktheidsverzekering of woonlastenbeschermer afsluiten (voor arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid). Voor slechts een klein bedrag per maand ben je al goed verzekerd en verzeker je jezelf van een goed inkomen als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Niet iedereen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Indien je partner genoeg inkomen heeft om de hypotheeklasten te kunnen betalen. Of wanneer je genoeg vermogen hebt op de bank om een arbeidsongeschikte periode te overbruggen. Lukt dit echter niet, trek dan tijdig aan de bel bij jouw hypotheekverstrekker. 

Nationale Hypotheek Garantie

Raak je werkloos en heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan heb je extra zekerheden. De belangrijkste zekerheid is dat je in veel gevallen niet opdraait voor de eventuele restschuld als je door werkloosheid de woning moet verkopen. Je kunt ook aanspraak maken op de Woonlastenfaciliteit van NHG. Met de Woonlastenfaciliteit van NHG mag je een aanvullende lening afsluiten voor maximaal 2 jaar om zo je woonlasten te kunnen blijven betalen. Het bedrag dat je per maand te kort komt om je hypotheek te kunnen betalen, wordt op die lening gezet. Je betaald voor deze aanvullende lening rente, maar je voorkomt gedwongen verkoop van je woning. 

Ben of word je werkloos en heb je een hypotheek? Laat je adviseren doorKoen

Raak je werkloos, of dreig je werkloos te raken en heb je een hypotheek? Laat je dan adviseren doorKoen. Met onze jarenlange ervaring kennen we onze weg binnen complexe instanties en verzekeringsmaatschappijen. Zo kunnen we je adviseren wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Neem contact met ons op. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden