Stijging hypotheekrente, daling huizenprijzen?

Er lijkt een einde zijn te komen aan de lage hypotheekrente. De hypotheekrentes zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Huizenkopers kunnen daardoor minder hypotheek krijgen. Betekent dit dan het einde van de stijgende huizenprijzen? Of zal een verdere stijging geremd worden door de huidige ontwikkelingen in Oekraïne? In dit blog lees je alles over de stijging van de hypotheekrente!

Wat is de oorzaak van de stijging van de hypotheekrente? 

Hoe kan het dat de hypotheekrente stijgt? Dit wordt bepaald aan de hand van veel verschillende factoren. Een belangrijke pijler hierbij is de kapitaalmarktrente; ook wel de rente voor langlopende kredieten, bijvoorbeeld aandelen en staatsobligaties. De laatste jaren was deze kapitaalmarktrente en daarmee de inflatie extreem laag. Zelfs toen veel huizenmarkt kenners dachten dat de hypotheekrentes écht niet verder konden dalen, kwamen hypotheekverstrekkers toch met nóg lagere hypotheekrentes. Wereldwijd loopt de inflatie de laatste tijd flink op. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de sterk gestegen energieprijzen en de tekorten op allerlei grondstoffen. 

Wat nu dus speelt: centrale banken willen niet dat de economie gestimuleerd wordt. Integendeel: ze willen dat het wordt afgeremd omdat de inflatie toeneemt. Als gevolg hiervan zullen ze minder leningen opkopen van banken en verhogen ze de rente. Dit laatstgenoemde zorgt dus voor de stijging hypotheekrente. 

Wat betekent de stijging van hypotheekrente voor jou? 

De hypotheekrentes zijn nog altijd historisch laag. Maar op dit moment is er een lichte stijging van de hypotheekrente gaande. Waarom is de stijging hypotheekrente een belangrijk gegeven voor de koopwoningmarkt voor iedereen die wil verbouwen of voor oversluiters? Een stijging van hypotheekrente betekent voor jou dat een hypotheek afsluiten momenteel extra aantrekkelijk is. Immers: hoe lager de hypotheekrente, hoe meer huizenkopers geld kunnen lenen en hoe sneller de huizenprijzen stijgen. 

Hypotheek oversluiten bij stijging hypotheekrente

De stijging van de hypotheekrente zorgt automatisch ook voor een toename van het aantal hypotheekaanvragen. Veel mensen kiezen er nu voor, voordat de hypotheekrente nog verder zal gaan stijgen, om hun hypotheek te oversluiten met een vaste rente voor de komende jaren. Men zet massaal de hypotheekrente voor 20 jaar vast. Dit is nu dan ook de populairste optie. Wil je weten of een hypotheek oversluiten interessant is voor jou? Lees dan eens onze blog Hypotheek oversluiten, interessant? 

Wat doet stijging van hypotheekrente met de huizenprijzen?

De stijging van de hypotheekrente zorgt niet perse voor een prijsdaling voor koopwoningen. Daar is meestal een soort economische schok voor nodig. Denk hierbij aan de oliecrisis van begin jaren ‘80 en de kredietcrisis van 2008. Op dat soort momenten zullen er echt flinke prijsdalingen op de huizenmarkt ontstaan. De hypotheekrentes zullen richting de 5% moeten stijgen als we willen dat de huizenprijzen zullen dalen.

Starters hebben dus ook weinig aan een prijsdaling als deze. Het huis dat ze willen kopen wordt weliswaar goedkoper maar door de stijging van hypotheekrente gaan hun maandlasten wel omhoog. 

Meer weten? Vraag het doorKoen!

De hamvraag blijft natuurlijk wat de stijging van hypotheekrente het aankomende jaar gaat doen. Blijft de hypotheekrente stijgen of juist niet? In de toekomst kijken kan natuurlijk niemand. Wat we wel kunnen doen is jou adviseren over jouw hypotheek. Laat je daarom adviseren doorKoen, wij denken graag met je mee. 

Vorige

Volgende