Schenkingsvrijstelling 2023: Wat je moet weten over de schenkingsvrijstelling en de Jubelton

De financiering van een woning heb je tegenwoordig niet meer zomaar rond. Vandaar dat je waarschijnlijk alle hulp kan gebruiken. De schenkingsvrijstelling is een manier voor je ouders om je financieel bij te staan. Naast de jaarlijkse schenkingsvrijstelling is er een eenmalige verhoogde vrijstelling, ook wel Jubelton genoemd, die het mogelijk maakt om belastingvrij een bepaald bedrag te schenken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de schenkingsvrijstelling in 2023. 

Wat is de jaarlijkse schenkingsvrijstelling 2023?

De schenkingsvrijstelling is een bedrag dat je belastingvrij kunt schenken aan een ander. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. In 2023 mogen ouders €6.035 belastingvrij schenken aan hun kind. Voor alle andere personen is de jaarlijkse schenkingsvrijstelling €2418. 

Eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling 2023

Naast de reguliere schenkingsvrijstelling bestaat er ook de zogenaamde eenmalige verhoogde vrijstelling of “Jubelton”. De Schenking Jubelton houdt in dat ouders eenmalig een hoger bedrag belastingvrij mogen schenken aan hun kinderen voor de aankoop van een woning. In 2023 bedraagt de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling maar liefst € 29,947. Deze vrijstelling wordt gezien als een verhoging van de reguliere vrijstelling, deze bedragen kun je dus niet opstapelen.

Het is belangrijk om te weten dat er enkele voorwaarden verbonden zijn aan de Schenking Jubelton. Zo moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn of een partner hebben van tussen de 18 en 40 jaar oud. Ook moet de schenking gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Daarnaast moet de ontvanger niet eerder gebruik hebben gemaakt van de Schenking Jubelton.

Lees ook: Garant staan ouders hypotheek: hoe werkt het?

Afschaffing Jubelton 2024

Het is ook belangrijk om te weten dat de Jubelton in 2024 helemaal wordt afgeschaft. Dit zou moeten zorgen voor een eerlijker speelveld onder starters. Zo hebben starters met rijke ouders geen oneerlijk voordeel op de woningmarkt meer. Ben je op zoek naar een huis en zouden je ouders je financieel willen bijstaan? Zorg dan dat je dit jaar nog gebruikmaakt van de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling. 

Schenkingsvrijstelling 2023: laat je adviseren door doorKoen

Ben jij in de markt voor een huis en wil je advies m.b.t. het benutten van de schenkingsvrijstelling in 2023? Ontdek de mogelijkheden samen met doorKoen en wees er zeker van dat je de beste financiële beslissingen neemt bij de aankoop van je woning. Neem vrijblijvend contact op.

Vorige

Volgende