Overbieden 2023: nodig of overbodig?

Waar overbieden begin vorig jaar en in 2021 nog de standaard was, is het aantal gevallen waarbij huizenkopers hebben overboden in 2023 flink afgenomen. Of het in 2023 nog nodig is om te overbieden hangt af van verschillende factoren. Wil je meer te weten komen over overbieden in 2023? Lees dan snel verder.

Wordt er nog overboden 2023?

In de eerste helft van 2022 werd nog door 80% van de huizenkopers overboden. In de tweede helft van 2022 was dit al bijna gehalveerd met 44%. Dit percentage is in 2023 nog eens flink gedaald. Over het algemeen is het dus lang niet altijd meer nodig om te overbieden in 2023.

Dit verschilt echter wel per gemeente. Zo is het in gemeentes waar de huizenmarkt krap is in veel gevallen wel aan te raden om te overbieden. Denk aan gemeentes als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Vooral in veel gemeentes in het Noorden en Oosten van Nederland is overbieden in 2023 niet meer nodig.

De huizenmarkt koelt af

De concurrentie op de huizenmarkt is in 2023 flink afgenomen vergeleken met vorig jaar. Zo zijn het aantal bezichtigingen in 2023 gehalveerd. Vorig jaar waren er gemiddeld 10 bezichtigingen per woning, terwijl dit in 2023 is gedaald naar 5 bezichtigingen.

Daarnaast is het gemiddeld aantal biedingen per woning in 2023 ook flink afgenomen vergeleken met de vorige jaren. Daar waar dit getal in 2021 nog rond de 6 biedingen lag is dit in 2023 gedaald naar gemiddeld 3 biedingen per woning.

De huizenmarkt is dus gelukkig een stuk minder competitief geworden ten opzichte van vorige jaren. Mede hierdoor is overbieden daarom niet altijd meer nodig.

Niet alleen de concurrentie op de markt, maar ook de huizenprijzen nemen langzaam af. Meer weten? Lees dan ook: De huizenmarkt in 2023. Wat kunnen we verwachten?

Hoeveel moet je overbieden op een huis?

Hoeveel je zou moeten overbieden op een huis hangt sterk af van verschillende factoren. Zo zou je nooit meer moeten bieden dan het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen met jouw inkomen, tenzij je veel spaargeld of eigen vermogen hebt. Ook zou je na de aankoop nog geld over moeten hebben voor eventuele verbouwingen. Als laatste is het belangrijk om aan de lange termijn te denken. Zo zullen je maandlasten ook stijgen, wanneer je meer geld leent om te overbieden. Is dat op de lange termijn financieel haalbaar?

Welk bedrag je zou moeten overbieden hangt ook sterk af van de regio waarin je beoogde woning zich bevindt. Zo zou je in de Randstad over het algemeen meer moeten overbieden, dan wanneer je een huis in een klein dorpje op het oog hebt. Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.

Overbieden Amsterdam 2023

Het aantal woningen dat boven de vraagprijs werd verkocht is in Amsterdam in het eerste kwartaal van 2023 gedaald naar 47% vergeleken met 63% een jaar eerder. Amsterdam volgt met deze stevige daling de landelijke trend. Tóch blijft de huizenmarkt in Amsterdam heel concurrerend vergeleken met de rest van Nederland, waardoor overbieden in veel gevallen wel nodig blijft. Wij adviseren om in Amsterdam maximaal 12% boven de prijs van de woning te bieden. Het is wel belangrijk om op de hoogte te blijven van de Amsterdamse huizenmarkt.

Meer weten? Lees dan ook: Actuele verwachtingen voor de Amsterdamse huizenmarkt

Overbieden meefinancieren

Het komt niet vaak voor dat je overbieden kunt meefinancieren in de hypotheek. Zo kun je in 2023 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Deze waarde wordt vastgesteld door een taxateur en je kunt overbieden dus alleen meefinancieren in de hypotheek als de woningwaarde door de taxateur lager wordt geschat dan de koopprijs van de woning.

Bijvoorbeeld: Je hebt een woning op het oog met een koopprijs van €300.000, maar de taxateur schat de waarde van de woning op €310.000. In dit geval kun je maximaal €310.000 lenen en op die manier kun je tot €10.000 euro meefinancieren in de hypotheek voor overbieden of kosten koper. Wordt de waarde van de woning echter lager geschat, bijvoorbeeld €290.000. Dan zul je de overige €10.000 en de eventuele kosten voor overbieden uit eigen middelen moeten betalen.

In de praktijk worden huizen in 2023 zelden voor een lagere prijs aangeboden dan de woningwaarde, waardoor overbieden meefinancieren in de hypotheek vaak niet mogelijk is.

Overwaarde gebruiken voor overbieden

Indien je al een huis hebt en op zoek bent naar een nieuw huis, dan kun je jouw oude huis verkopen en de overwaarde gebruiken voor overbieden. In 2023 mag je maximaal 100% van de woningwaarde van een huis lenen. De overwaarde die je meeneemt vanuit je oude huis kun je dan gebruiken om te overbieden.

Verder is het wel van belang om te weten wat je woning waard is. Een hogere hypotheek kan natuurlijk van pas komen bij het overbieden. De hoogte van je nieuwe hypotheek zal namelijk afhangen van je inkomen, maar ook van de waarde van je huidige woning. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek zul je een taxatierapport moeten laten opstellen. Wanneer je een hypotheek aanvraagt mag het taxatierapport niet ouder zijn dan een half jaar en bij sommige geldverstrekkers zelfs niet ouder dan 3 maanden.

Lees ook: Taxatierapport, achterhaal de waarde van je huis!

Advies nodig bij overbieden? doorKoen helpt je graag!

Voor het beste advies is het slim om contact op te nemen met een van de hypotheekadviseurs van doorKoen. Zij weten precies hoeveel er gemiddeld wordt overboden in bepaalde regio’s en kunnen de waarde van jouw beoogde huis bepalen. Op deze manier weet je zeker dat je niet teveel geld biedt.

Vorige

Volgende