Steeds meer mensen willen een nieuwe woning kopen en hun huidige huis verhuren. Het kan ook gaan om een nieuw gekochte woning om te verhuren. ‘Normale’ hypotheken staan meestal alleen toe dat de eigenaar van de woning in het huis woont, maar er zijn inmiddels hypotheekaanbieders waar meer mogelijkheden zijn.
De verhuurhypotheek
Het is mogelijk om met doorKoen te kijken of je een bestaande hypotheek om kunt zetten naar een verhuurhypotheek. Dan is het mogelijk om het huis te verhuren. Met reguliere hypotheken is het meestal niet mogelijk om een huis te verhuren.
Overwaarde
Is het huis waar je nu woont meer waard dan de hypotheek die je over de woning hebt afgesloten? Dan kun bij een aantal hypotheekverstrekkers je hypotheek verhogen tot de huidige marktwaarde. Dit bedrag gebruik je om de nieuwe verhuurwoning te kopen in combinatie met een verhuurhypotheek. De rente voor een woonhypotheek ligt doorgaans lager dan de rente voor een verhuurhypotheek.
Verhuurverbod
In de hypotheekakte staat meestal een verbod om een huis te verhuren. Na schriftelijke toestemming van de geldverstrekker mag dat pas. Een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie mag nooit verhuurd worden. Wanneer de geldverstrekker erachter komt dat het huis wordt verhuurd zonder toestemming, dan wordt de financiering direct opeisbaar. In de meeste gevallen betekent dit dat het huis verkocht moet worden.
Fiscaal aftrekbaarheid
Wanneer je het huis wilt verhuren, dan is de rente niet meer aftrekbaar. De lening is hiermee een schuld geworden in box 3. De waarde van het huis moet worden opgevoerd als vermogen. Bij overwaarde moet je de overwaarde investeren in de nieuwe woning. Wanneer je dit niet doet, dan is binnen de nieuwe hypotheekfinanciering het saldo niet aftrekbaar.
Huurinkomsten
Als je een huis gaat verhuren, zijn de huurinkomsten in beginsel onbelast, maar deze inkomsten kunnen niet worden meegenomen in het inkomen.
Toetsing hypotheek
Om te kijken of je een nieuwe financiering kan aangaan, wordt de huidige hypotheeklast buiten beschouwing gelaten. Wel wordt nagegaan wat de verwachte verkoopopbrengst van de woning zal zijn. Je moet dus kunnen aantonen dat je de lasten van zowel de nieuwe als de oude hypotheek kunt dragen. Ook moet een bankspaarrekening of spaarverzekering worden gebruikt voor de aflossing van een eigenwoningschuld.
Risico’s bij een huis verhuren met de verhuurhypotheek
-
De rente stijgt. Na de rentevast periode kan de rente op dat moment een stuk hoger zijn. Hierdoor kan het zijn dat de huur niet hoog genoeg meer is om de maandlasten te dragen.
-
Vastgoed kan stijgen of dalen in waarde. Het kan zijn dat op het moment van verkoop de waarde van de woning gedaald is tot onder de hoogte van de hypotheek. Dan kan er een restschuld overblijven.
-
Zorg dat je de woning goed verzekert en de verzekeraar verhuur toestaat.
Advies over uw huis verhuren? doorKoen helpt je verder
Wij zullen niet snel adviseren om een huis te gaan verhuren, maar er zijn zeker mogelijkheden. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op.